Voor vragen & advies
085-0186533
You do business, we connect

Startpunt wet DBA

Op ons startpunt wet DBA kunt u actuele informatie op één plek gecentraliseerd vinden over de werking van de wet DBA. Bekijk hieronder één van de onderwerpen. Heeft u naar aanleiding van één van deze onderwerpen een vraag dan kunt u gerust contact opnemen met ons.

Algemene informatie

Vanaf 1 mei 2016 is de VAR verklaring niet meer geldig en zijn zowel de opdrachtgever als opdrachtnemer medeverantwoordelijk voor de arbeidsrelatie die er aangegaan wordt. Lees verder

Infographic: Hoe werkt Wet DBA?

Wel of geen dienstverband?

De Belastingdienst houdt rekening met een aantal factoren bij de beoordeling of er sprake is van een dienstverband.
  • De opdrachtnemer mag zichzelf alleen laten vervangen door iemand die bekend is bij opdrachtgever.
  • Opdrachtgever draagt zorg voor alle materialen en benodigdheden voor het verrichten van het werk.

Benieuwd naar de andere factoren? Lees verder

Ingang Wet DBA

De overheid heeft bepaald dat de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties word uitgesteld tot ten minste 1 juli 2018.

Hierdoor hebben ondernemers voldoende tijd om zich te verdiepen en voor te bereiden op de wet DBA. 

Er geldt een inspanningsverplichting, die inhoudt dat zowel opdrachtnemer en opdrachtgever actief bezig dienen te zijn. Lees hierover meer op wet DBA.

Loopt u risico?

Bent u benieuwd of u in uw huidige situatie risico loopt? Doe dan hier onze test. Wij raden u te allen tijde aan om een geschikte boekhouder, accountant of belastingadviseur in te schakelen om het alsnog te beoordelen.

START DE TEST

Wel of geen gezagsverhouding?

Eén van belangrijkste factoren van Wet DBA: de gezagsverhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. U loopt namelijk het risico op naheffingen en boetes wanneer er sprake is van een gezagsverhouding omdat dit neigt naar een dienstverband. Maar wanneer is er, volgens de belastingdienst, sprake van een gezagsverhouding?

Een gezagsverhouding is aanwezig wanneer:

  • Opdrachtgever instructies geeft en opdrachtnemer deze moet overnemen.
  • De opdrachtnemer moet verantwoording afleggen aan de opdrachtgever bij het uitvoeren en volbrengen van een opdracht.
  • De opdrachtnemer moet rekening houden met de richtlijnen en bedrijfscultuur van de opdrachtgever.
  • De opdrachtgever zorg draagt voor alle materialen en gereedschap wanner dat van toepassing is.

Een gezagsverhouding is niet aanwezig wanneer:

  • De opdrachtnemer zelf mag bepalen hoe, wat en wanneer een opdracht wordt uitgevoerd.
  • De opdrachtnemer een andere persoon een opdracht laat uitvoeren.
  • De opdrachtnemer zelf een opdracht volledig uitvoert.

Verschillende oplossingen voor Wet DBA

Gebruik maken van een modelovereenkomst (indien mogelijk)
Wanneer er geen sprake is van dienstverband dan volstaat een modelovereenkomst. Bent u benieuwd wanneer er geen sprake is van dienstverband? Lees dan het artikel: Wet DBA. Het grote voordeel is dat een zelfstandige ondernemer niet in dienst hoeft te treden van een opdrachtgever en zelf een opdracht mag uitvoeren. Een nadeel is dat wanneer achteraf aangetoond wordt dat er sprake is van dienstverband de opdrachtgever en opdrachtnemer alsnog flinke naheffingen kunnen ontvangen. Laat uw situatie daarom altijd beoordelen door een professional om er zeker van te zijn dat u alle risico's uitsluit.

In loondienst treden bij opdrachtgever
Wanneer de opdrachtgever er bijna zeker van is dat er sprake is van een dienstverband kan er gekozen worden voor in loondienst treden bij de opdrachtgever. De opdrachtnemer verliest hierbij zijn flexibiliteit en treedt voor onbepaalde tijd in loondienst. Voor een opdrachtgever betekent dit dat er een werknemer bijkomt en zij alle risico's op zich neemt.

Een zelfstandige ondernemer treedt in dienst bij een payroll bedrijf
Om risico's te vermijden is het voor opdrachtgevers interessant om via een payroll bedrijf te werken. Op deze manier treedt een opdrachtnemer in dienst bij een payroll bedrijf die vervolges weer uitzendt aan opdrachtgever. Het payroll bedrijf neemt de gehele salarisadministratie uit handen. Een groot voordeel hiervan is dat flexibiliteit enigszins behouden blijft en de ondernemer zo nog steeds uren kan steken in zijn eigen onderneming om zo andere opdrachten aan te trekken van andere opdrachtgevers. Daarbij moet er natuurlijk nog steeds rekening gehouden worden met regels en wetten. Een nadeel van een in dienst treding via een payroll bedrijf is dat er een druk komt te staan op de tarieven waardoor het resultaat voor ondernemers vaak lager uitvalt.

De zelfstandige ondernemer die in dienst treedt bij zijn eigen B.V.
Een zelfstandige ondernemer kan ervoor kiezen om een ZZP B.V. op te richten. Dit houdt in dat een ondernemer in dienst treedt bij zijn eigen B.V. Het voordeel hiervan is dat een opdrachtgever voortaan een factuur ontvangt van de B.V. in plaats van een éénmanszaak. Een ZZP B.V. kan fungeren als een private payrollconstructie, ofwel een payrollonderneming in eigen beheer. In deze situatie heeft de opdrachtnemer een gezagsverhouding met zijn eigen B.V. waarbij er loonheffingen worden afgedragen door de ZZP B.V. Een belangrijk aspect bij deze ZZP B.V. is dat er een partij buiten de ondernemer optreed als DGA waardoor de gezachtsverhouding binnen de B.V. blijft. Als u hier interesse in heeft is het belangrijk om te zoeken naar een passende boekhouder, accountant of belastingadviseur die dit voor u in werking stelt.

Modelovereenkomsten

Een modelovereenkomst is niet in alle situaties verplicht maar is wel aan te raden. Maak hieronder een keuze uit de overeenkomst de het meest geschikt is voor uw situatie. De Belastingdienst heeft een aantal modelovereenkomsten opgesteld om de arbeidsrelatie vast te leggen. 

Algemeen modelovereenkomst: Geen werkgeversgezag

De modelovereenkomst geen werkgeversgezag legt de nadruk op het zelfstandig uitvoeren van een opdracht.

Algemeen modelovereenkomst: Tussenkomst

De modelovereenkomst tussenkomst legt de nadruk op de mogelijkheid om via een intermediair (uitzendbureau) te werken

Algemeen modelovereenkomst: Vervanging

De modelovereenkomst vervanging legt de nadruk op de mogelijkheid om de opdracht door een vervanger te laten uitvoeren.

Wilt u zelf een modelovereenkomst opstellen? Dat is mogelijk, laat deze dan wel beoordelen door de Belastingdienst. Daarnaast heeft de Belastingdienst ook branchegerichte overeenkomsten opgesteld, deze zijn allemaal te vinden op de website van de Belastingdienst.

Vind een professional

Professionals uitgelicht

365Accounting
HONIG IDING & Partners
Marco Flipse Administratieve Ondersteuning
Administratiekantoor B.J. Hellinga