Voor vragen & advies
085-0186533
You do business, we connect

De wet DBA die schijnzelfstandigheid moest tegengaan heeft toch grote gevolgen voor de markt van zzp’ers blijkt uit onderzoek van de Intelligence Group.

De aanpassingen in de wet die schijnzelfstandigheid moest tegengaan als vervanging voor de VAR verklaring is halverwege 2016 van kracht maar heeft tot nu toe alleen maar nadelige gevolgen gehad voor zzp’ers. Direct na de invoering onstonden al grote onzekerheden bij zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers. Voornamelijk het onderdeel “verkapt dienstverband” schept vele onduidelijkheden.

Dit leidde ertoe dat de wet DBA die dit jaar van kracht zou zijn is opgeschort tot 2018. Het doel van de opschorting is om meer rust te creëren in de markt. Maar tot op heden is gebleken dat dit niet heeft geholpen en dat steeds meer zzp’ers klanten verliezen.

In 2016 waren er nog “maar” 46.000 zzp’ers die hun klanten verloren door de wet DBA, waar dit nu is opgelopen tot al bijna 100.000 zpp’ers. Dit is ongeveer 25% van alle zzp’ers in Nederland. Een deel van de zzp’ers heeft een uitvlucht gevonden in andere constructies zoals de ZZP BV of pay-roll constructies en daarnaast werkt een deel via uitzendbureaus om de regels te omzeilen.

Ongeveer 22.000 zelfstandigen hebben een uitweg gevonden in dit soort constructies, de rest van de zzp’ers zijn hun opdrachten en klanten definitief kwijtgeraakt.

Zelfstandigen hoeven zich nog geen zorgen te maken
Het Ministerie van Financiën heeft aangegeven dat zelfstandigen zich op dit moment nog geen zorgen hoeven te maken omdat er nog geen boetes worden gehanteerd. Dit geldt in ieder geval tot 1 januari 2018. Het is nog onduidelijk hoe het na 1 januari 2018 verder zal gaan. De Belastingdienst heeft een aantal modelcontracten beschikbaar gesteld zoals zelfstandigen zichzelf alvast kunnen voorbereiden.

Wilt u op de hoogte blijven van alles omtrent Wet DBA?
Bekijk dan regelmatig het onderdeel startpunt Wet DBA op FinanceConnect. Behalve het laatste nieuws kunt u ook tips, overeenkomsten en andere documenten terugvinden zodat u voorbereid bent.

 

Vind een professional

Professionals uitgelicht

Administratiekantoor B.J. Hellinga
Bureau Henk Dijkman
HONIG IDING & Partners
Nieuw Wind Beheer