Voor vragen & advies
085-0186533
You do business, we connect

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om hun jaarrekening te laten controleren door een accountant.
Wanneer zij dit niet of niet tijdig doen hangt een korting op de rijksbijdragen boven het hoofd voor de gemeente. Daarnaast is het natuurlijk zo dat een goedgekeurde jaarrekening de burgers in ieder geval enige zekerheid geeft dat belastinggeld rechtmatig is besteed.

“The Big Four” steeds minder bereid om gemeenten te controleren.

Voornamelijk PwC, Deloitte en EY schrappen op grote schaal gemeenten zo blijkt uit het onderzoek van FC. De drie accountantskantoren controleerde voor boekjaar 2015 nog 71,3% van alle gemeenten in Nederland  maar voor boekjaar 2016 is dit aantal gedaald naar 47,5%.

Het is zelfs zo erg dat de bedrijven in enkele gevallen onder lopende contracten probeert uit te komen. Het zijn vooral gemeenten met minder dan 100.000 inwoners die gemeden wordt.

Vergoeding niet in verhouding met de risico’s aldus de accountants.

Diverse accountantskantoren geven aan dat het controleren met de toenemende complexiteit steeds minder in verhouding staat met de vergoeding die accountants hiervoor kunnen vragen. Dit in combinatie met de capaciteitsproblemen waarmee, veel grote kantoren nu kampen, zorgt ervoor dat het veelal bedrijf strategische overwegingen zijn die er toe leiden dat de grote accountantskantoren opdrachten van gemeentes afhoudt.

Nu zijn er nog wel veel gemeenten die contracten hebben waar de controle voor boekjaar 2016 al in is vastgelegd, maar dit is in veel gevallen ook het laatste boekjaar wat nog onder het huidige contract valt. Het zal voor veel gemeenten dus een opgave zijn om een passende accountant te vinden.

Slechte relatie tussen accountants en gemeenten.

Het is al langer dat de relatie tussen accountant en gemeenten niet optimaal is. Geluiden uit de markt laten blijken dat het accountants veelal steekt dat gemeenten de houding aannemen dat er niet veel waarde wordt gehecht aan controle van de jaarrekening. Deze spanning werd vorig jaar bevestigd met het feit dat de helft van de gemeenten geen goedkeurende verklaring kreeg voor de jaarrekening. Grote veranderingen in de zorg leidde tot administratieve chaos bij veel gemeenten waardoor accountants hun controle niet goed konden uitvoeren. Echter toonden veel gemeenten een vrij ongeïnteresseerde houding over dit feit.

Kansen voor kleinere spelers op de markt.

Daarnaast is het natuurlijk wel zo dat dit ruimte biedt voor andere spelers op de markt, maar tot nu toe zijn de meeste kantoren nog niet erg happig om dit gat te dichten. Het is momenteel dus nog maar afwachten welke kantoren, groot of klein, er op zullen staan om het gat in deze markt te dichten en daarmee het zelfvertrouwen tonen om de complexe jaarrekeningen van gemeenten op te pakken. Hier wacht een compleet nieuwe specialisatie binnen de markt.

 

Vind een professional

Professionals uitgelicht

Nieuw Wind Beheer
HONIG IDING & Partners
Bureau Henk Dijkman
Marco Flipse Administratieve Ondersteuning